julkalenderprofil

10 december

Fem saker du måste känna till

Du har skrivit och redigerat, boken är formgiven, omslaget är så bra det kan bli och du har tryckt boken. Är du klar då? Nej, långt ifrån. Nu ska boken säljas. Det finns en del saker du behöver känna till. Om du trycker via ”Print on Demand” så ingår ofta flera eller alla av dessa tjänster. Men om du trycker en upplaga måste du själv hantera det.

1. BTJ

Den viktigaste tjänsten BTJ tillhandahåller är att de marknadsför din bok mot bibliotek. Du skickar in två referensexemplar som sedan ligger till grund för registrering i deras databas och i bästa fall en recension. Recensionen är viktig för bibliotekens inköpsbeslut.

2. Bokrondellen

Du behöver registrera din bok i Bokrondellen som tillhandahåller en databas till handeln. Du får sedan din beställning från Bokrondellen när någon beställt din bok. Det kostar 300 kr per registrerad titel.

3. Distribution

Med första boken tänker man lätt att man själv ska hantera distributionen. Men det är mycket jobb om boken säljer hyfsat. Det finns två stora distributörer; Förlagssystem och Stjärndistribution. De har lika olika avtal så besök deras hemsidor och begär offert.

4. Nätbokhandeln

Adlibris är den största nätbokhandeln i Sverige idag. De kommer att kontakta dig när du lagt upp din bok i Bokrondellen och föreslå ett avtal där de beställer ett mindre lager på kommission. I gengäld vill de ha 20% rabatt på F-priset.

5. Bokhandeln

Den fysiska bokhandeln är svårare att ta sig in på. Ofta kan du sälja in din bok till enskilda bokhandlare genom att besöka dem. Men att komma in på centrala avtal på kedjorna är mycket svårt som ensam egenutgivare men inte helt omöjligt.

Torsten Larsson

 

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se