julkalenderprofil

13 december

Livet inspirerar

Jag har många gånger fått frågan om min roman Närmare dig bygger på mitt eget liv och på det kan jag lika ärligt svara ja som nej.

Ja, för att jag själv skrev dagbok till min dotter när hon var bebis. Om något skulle hända mig skulle hon i alla fall ha ett antal kärleksfulla och vardagliga anteckningar ur vårt gemensamma liv. Bebisbubblan man lätt går in i som nybliven mamma och den enorma kärleken man upplever är också självupplevd.

Nej, för att min egen mamma är högst levande och inte alls död sedan femton år som min huvudkaraktärs mamma tyvärr är. Det finns många andra spännande detaljer, som jag inte kan avslöja utan att förstöra läsupplevelsen, och de är inte från mitt eget liv, men däremot till viss del hämtade ur mina vänners och andras liv.

Sammantaget är det alltså livet som inspirerar mig. Både mitt eget och andras liv tillsammans med tiden vi lever i just nu och tider som flytt. Allt som livet innehåller i form av kärlek, glädje, lycka, sorg, smärta och saknad inspirerar mig att skriva. För att få det bokmässigt behöver det koncentreras och ibland också spetsas till, tycker jag, men i grunden finns allt jag vill berätta omkring oss precis överallt.

Ett liv rymmer så otroligt mycket och det mesta av det vill jag fånga, klä i ord och skriva ner, så någon annan också kan få ta del av det.

Livet – bättre inspiration kan jag inte tänka mig.

/Joanna Björkqvist

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se