julkalenderprofil

16 december

Tystnad, pyjamas och bibliotek

Jag började skriva en ny roman för några veckor sedan. Idén fick jag av en dröm som jag hade för många år sedan och den vägrade släppa taget. Jag skrev ner den i ett block och tog fram anteckningarna då och då. Eftersom drömmen fortsatte att både fascinera och förbrylla tänkte jag att det förr eller senare borde bli en roman av den.

När jag skriver på allvar, det vill säga romaner, sitter jag vid skrivbordet i mitt lilla bibliotek. Från min plats i hörnet kan jag se genom hela huset och ut genom ett fönster, på körsbärsträdet. Eftersom jag gärna går direkt från frukostfåtöljen ett par steg från skrivbordet till platsen vid datorn, tar det halva dagen innan jag byter från pyjamas och morgonrock till mer presentabel klädsel. Det är helt okej så länge man inte får oväntat besök (vilket har hänt) och måste förklara att man inte är sjuk, om nu inte författande räknas som en sjukdom.

Jag måste ha tyst omkring mig för att kunna skriva. Det var bara under en period när min tinnitus var extra irriterande som jag försökte lyssna på instrumentalmusik för att slippa höra oljudet i mitt huvud, men jag insåg snart att jag faktiskt föredrog oljudet eftersom jag inte kunde koncentrera mig på skrivandet utan i stället drömde mig bort till musiken.

Jag kräver varken specialmat eller dunderdryck när jag skriver – själva skrivandet ger tillräcklig kraft.

/Annika Bengtsson

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se