julkalenderprofil

2 december

Styrelsen i Bokutgivaresällskapet Seriff vill inför julen bjuda på en alldeles egen och inspirerande julkalender. Varje dag publicerar vi ett inlägg på ett speciellt tema och låter temat gå laget runt i styrelsen innan vi raskt kastar oss över nästa område.

Vi börjar med att berätta hur tankarna gick när vi själva bestämde oss för att ge ut våra böcker själva och inte via traditionella och etablerade förlag.

Från Podradio till egenutgivning

Som egenutgivare får jag ofta frågan varför jag som debutant valde just den utgivningsformen. Vore det inte enklare att pitcha idén till ett förlag?

Bakgrunden för min del är att jag under flera år verkat inom podradiosfären. Jag var en av pionjärerna i Sverige och i den rollen fick jag söka inspiration utomlands. Detta resulterade i en nära relation med flera av USA:s främsta podradioikoner.

Jag lärde bland annat känna skräckmästaren Scott Sigler som i skrivande stund gett ut ett 15-tal böcker. Men vad hade Scott Siglers böcker med podcasting att göra? Jo, Scott valde från början att lansera sina böcker genom att spela in och släppa dem helt gratis i podcastsformatet. När väl hans tredje podcastroman, Infected (2006), släpptes så hade han så många lyssnare att han bestämde sig för att trycka upp boken för de mest inbitna fansen. Sen började han sälja böcker. Många böcker!

Eftersom Scott först inspirerat mig att börja skriva, fanns det inte mycket tveksamhet att fortsätta i samma spår och ge ut själv. Jag valde dock en lite mer traditionell väg och släppte Static först i tryckt form 2010 och ett år senare som ljudbok.

Jag har aldrig ångrat valet att ge ut mina böcker själv. Det är den ärligaste formen av utgivning då jag är ensam ansvarig för hela produkten. Detta ansvar ger en enorm frihet och jag kan tillföra mina böcker värden som ingen förlagsknuten författare någonsin kan.

Anders Nyman

 

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se