julkalenderprofil

21 december

Framtiden tillhör oss

Det är min fulla övertygelse att en stor förändring är på gång inom bokbranschen. De stora och etablerade förlagens särställning kommer snart att vara ett minne blott. Världen är full av entreprenörer som tar saken i egna händer och författare är inget undantag. Idag är det lättare än någonsin att ge ut en bok på egen hand och allt fler tar chansen att göra det.

Det finns numera också så många olika sätt att publicera sin bok. Den klassiskt inbundna boken finns fortfarande, men pocketboken är en stor favorit bland många läsare. Ljudböcker har vi haft ett bra tag och många har insett hur praktiskt det är att kunna ta del av böcker, trots att man inte har tid att slå sig ner i en fåtölj och läsa dem själv.

E-boken är också på frammarsch även om det går lite långsamt. Om några decennier tror jag att den har vunnit ordentligt med mark. Inte minst för att den är både miljövänlig och oerhört lätt att bära med sig.

Själv har jag publicerat flera olika typer av böcker och tycker mycket om dem alla; inbunden med hård pärm och löst omslag, danskt band, storpocket och e-bok. En riktig godispåse med böcker och något för alla smakriktningar.

Precis så tror jag att framtiden kommer att se ut; egenutgivare och mindre förlag ger ut olika sorters böcker om precis allt möjligt. Det betyder en bredare bokmarknad, vilket gagnar alla.

Knack, knack, framtiden. Vi är här nu!

/Joanna Björkqvist

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se