julkalenderprofil

23 december

Låt oss lyssna på framtiden

Under flera hundra år har vi ägnat oss åt att trycka böcker. Under de senaste 10 åren har det skett två revolutioner inom detta område. Det ena är att tekniken bakom boktryck har hamnat i var mans händer vilket gjort det möjligt för vem som helst att ge ut en bok. Det andra är att digitaliseringen har gjort det möjligt att kringå den tryckta boken och istället fokusera på e-böcker och ljudböcker.

Jag tror på den digitala framtiden. Jag läser dock inte mycket själv, så för mig är e-boken inget som lockar. Däremot är jag förälskad i ljudboken. Den tillför så mycket att det är svårt att inte se dess charm. Ljudboken är ett format som jag tror stenhårt på och även på denna front har utvecklingen gått framåt och det är idag möjligt för vem som helst att spela in en ljudbok och få den utgiven på eget förlag.

Ljudboken gör det möjligt att ”läsa” under tiden man gör annat och det är detta som gör den överlägsen e-boken och den tryckta boken. Du kan lyssna på bussen på väg till och från jobbet, i bilen, när du flyger på semester och till och med när du ligger och solar på stranden. Det finns väldigt få tillfällen då du inte kan avnjuta en god bok om du anammar ljudboken. Och av just den anledningen så tror jag att ljudboken går en väldigt ljus framtid till mötes.

Jag hoppas också att vi av ekologiska skäl snart får uppleva den tryckta bokens död.

Anders Nyman

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se