julkalenderprofil

3 december

Styrelsen i Bokutgivaresällskapet Seriff vill inför julen bjuda på en alldeles egen och inspirerande julkalender. Varje dag publicerar vi ett inlägg på ett speciellt tema och låter temat gå laget runt i styrelsen innan vi raskt kastar oss över nästa område.

Vi börjar med att berätta hur tankarna gick när vi själva bestämde oss för att ge ut våra böcker själva och inte via traditionella och etablerade förlag.

Mina böcker har hittat sina läsare i alla fall

Idén att starta ett litet bokförlag fick jag 2009 efter att jag hade gått igenom en 30-årskris och var föräldraledig med mitt första barn. När jag gick igenom mina barndomsminnen och försökte dra slutsatser av mina erfarenheter förstod jag att det fanns mycket som jag ville berätta om min uppväxt i Sovjetunionen och det postsovjetiska Ryssland. Så kom min miniroman ”En människa föddes i Moskva”. Jag var inställd på att ge ut min bok själv från början, eftersom det fanns en smal nisch för min bok och den skulle inte passa stora förlag i alla fall.

Jag läste mycket för min lilla dotter Victoria. Då fick jag åter igen tillfälle att uppleva en otrolig läsglädje genom de tänkvärda, pedagogiska, roliga och spännande barnböckerna skrivna av ryska klassiska författare som Leo Tolstoj, Anton Tjechov och flera andra. Det var synd att de böckerna aldrig hade varit kända i Sverige och att svenska barn hade inte haft möjlighet att bekanta sig med dem. Jag översatte dem till svenska och illustrerade dem. De böckerna skulle inte kunna konkurrera med moderna massproducerade barnböcker, så det var heller inget att skicka till stora förlag. Det blev tre böcker i serien Ryska författare för barn utgivna på mitt eget förlag.

Jag har aldrig ångrat mitt beslut. Min självbiografiska bok och barnböckerna av ryska författare har hittat sina läsare i alla fall.

Och några nya böcker kommer inom kort.

Tanja Dianova

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se