julkalenderprofil

5 december

Styrelsen i Bokutgivaresällskapet Seriff vill inför julen bjuda på en alldeles egen och inspirerande julkalender. Varje dag publicerar vi ett inlägg på ett speciellt tema och låter temat gå laget runt i styrelsen innan vi raskt kastar oss över nästa område.

Vi börjar med att berätta hur tankarna gick när vi själva bestämde oss för att ge ut våra böcker själva och inte via traditionella och etablerade förlag.

Otåligheten av avgjorde

När mitt lärarvikariat upphörde efter många år en solig dag i juni bestämde jag mig för att ta ett sabbatsår från lönearbete och istället ägna mig åt att skriva ner den romanidé jag burit på i ett helt decennium. Det var en härlig tid och jag skrev och skrev av hjärtats lust.

När jag låtit en handfull omdömesgilla personer läsa mitt manus korrigerade jag en del småsaker och sedan skickade jag in digra pappershögar till ett tiotal större förlag. Spänningen var stor, för tänk om det skulle bli huggsexa om mitt manus?

Så blev det förstås inte alls och medan jag väntade på besked insåg jag hur otroligt omfattande mitt manus var. Uppåt 500 A4-sidor innebar nästan 900 boksidor fick jag veta. Jag fick en smärre chock och så fort jag hämtat mig tog jag fram min machete och började kapa rejält i mitt originalmanus.

Samtidigt droppade de självklara refuseringarna in, för vem skulle orka läsa alla de där sidorna?

Till slut hade jag kortat ner mitt manus till nätta 352 boksidor och då var min iver att få ut boken så stor att jag inte hade en tanke på att skicka det nya manuset till förlagen igen. Nu skulle boken ut och jag skulle minsann ombesörja den detaljen alldeles själv.

Det var otroligt roligt att få hem två pallar fullastade med rosa, vackra, inbundna böcker – en känsla jag skulle önska att fler får uppleva.

Och det bästa är ju att det är fullt möjligt.

Joanna Björkqvist

 

 

 

 

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se