julkalenderprofil

7 december

Var ärlig och personlig med dina läsare

Som författare och egenutgivare har jag det lite svårt att hantera den sociala biten. Oron hur läsare och omgivning bemöter mig och mina böcker pirrar i magen ganska ofta. Här är mina tips hur man kan hantera det:

  1. Våga skriva vad du tycker och var beredd på att ta emot kritik. Läsarna har egna smaker, åsikter och synpunkter som ibland uttalas ganska hårt. Det är en del av processen.  Som författare tackar man för konstruktiv kritik.
  2. När manuset är klart lita inte för mycket på dina släktingar och vänner. För dem är du alltid den bästa författaren, och de tycker om ditt manus i alla fall. En del av dem har svårt att uttala sin kritik, och de flesta saknar relevant kompetens. Sök professionella rådgivare (lektörer) istället.
  3. Skapa dig ett bollplank och nätverk. Ensamheten är alltid skrämmande, även om man väljer att gå en egen väg som egenutgivare.
  4. Var aktiv i sociala medier. Trots all kritik och skepsis om sociala medier är det en utmärkt mötesplats; läsare och kollegor finns där. Man kommer i kontakt med dem som man inte träffar i det vardagliga livet.
  5. Var ärlig och personlig med dina läsare. Böcker brukar knyttas till författarens personlighet. Läsarna är alltid nyfikna på personen som står bakom boken. Det är trevligt när man ser författarens porträtt på bokens baksida.

Tanja Dianova

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se