julkalenderprofil

9 december

Fem heta tips

Hur ska du lyckas få till den där perfekta boken som alla vill köpa och läsa? Det är nog ingen som har det ultimata svaret, men jag listar idag fem heta tips på saker som jag tycker är viktiga under bokprocessen.

1. Skriv något du själv vill läsa

På journalisthögskolan lärde jag mig hundra-regeln. Den innebär att om jag tycker att något är intressant finns det minst hundra till som tycker det, så lita på dig själv och vips har du 100 läsare. Bra start!

2. Satsa på trovärdighet

Som läsare behöver man inte alltid sympatisera med alla karaktärer i en bok, men det är en klar fördel om man upplever dem som trovärdiga. Samma sak gäller handlingen. Logik behövs även i skruvade historier.

3. Arbeta med språket

Läs igenom din text om och om igen tills du kan den nästan utantill. Fila bort småord som ”ju” och ”så” och stryk onödiga passager. Låt alla karaktärer tala olika för att bygga upp deras personligheter. Variera orden genom synonymer och växla meningarnas längd, så språket blir spänstigt.

4. Ta hjälp utifrån

Våga be om hjälp för lektörer, skrivcoacher, formgivare m fl hjälper dig gärna med det du själv inte behärskar. Boken är din – men input utifrån är värdefullt.

5. Marknadsför dig och boken

Skaffa blogg, hemsida, twitter, instagram, facebooksida mm för att få spridningshjälp. Skapa gärna ett intresse för både dig som författare och för din aktuella bok. Använd gärna bilder.

Joanna Björkqvist

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se