Egenutgivning – Lathund

 

egenutgivningprocess

Processen

Ladda hem en checklista i Excelformat för din bokutgivning. (Endast tillgänglig för medlemmar)

Skriva

Du har skrivit din bok. Nu börjar jobbet.

Redigera

Låt gärna texten ligga några veckor innan du läser igenom den. Skriv om, strama upp, bygg ut – låt sedan någon annan läsa texten. Om du får kritik och förslag till förbättringar: lyssna till dessa och strunta i om du känner dig trampad på tårna. Ingen vill dig eller din text illa; tvärtom. Och därefter: fortsätt redigera!

Korrektur

Se till att manuset är så korrekt som möjligt innan det går vidare till lektör och redaktör och därefter till formgivaren som ska sätta inlagan. Det är i princip omöjligt att korrekturläsa sin egen text, så ta gärna hjälp. I ett senare skede, när inlagan är satt, är det bra att köpa in professionell korrekturläsare, som samtidigt kan kontrollera eventuella avstavningar med mera i den satta texten.

Korrekturläsare i vårt leverantörsregister.

Lektör

Att anlita en lektör är nästan alltid en bra investering. Även om man har kompisar och skrivvänner som läser mycket är det bra att få en utomståendes genomgång och analys av svagheterna och styrkorna i texten. En bra lektör kommer med förslag till förbättringar och går igenom sådant som strukturen, dialogen, personkaraktärerna, miljöbeskrivningar och språket. Oavsett om du vill söka lyckan genom att skicka manuset till ett förlag eller pröva egenutgivning är en lektörsläsning något som bör ingå i förberedelserna.

Lektörer i vårt leverantörsregister.

Redaktör

Den som blir antagen av ett etablerat förlag kommer snart i kontakt med en redaktör, som med nyvässad rödpenna går igenom manuset. Men även en egenutgivare kan självklart köpa in en redaktörstjänst. Medan lektören mer övergripande går igenom manuset och pekar på svagheter och styrkor, går redaktören igenom texten ord för ord. Eller ska göra det. Det är givetvis inte gratis att anlita en redaktör men om man verkligen vill ha hög kvalitet på sin bok är det en kostnad som man får ta och hoppas att man anlitar en redaktör där personkemin stämmer.

Redaktörer i vårt leverantörsregister.

 

Processen:

 • Redigering
 • Korrektur
 • Lektör
 • Redaktör

Producera

Nu är det dags att producera boken.

Sätta inlagan

Det finns gott om tips på nätet för hur man bör sätta en bok. har man ingen erfarenhet är det dock svårt att få till en bra läsbarhet. Val av typsnitt är bara en av alla de frågor som omgärdar sättningen. Anlita gärna professionell hjälp då det ofta går ganska fort för en erfaren sättare, och priset därmed blir lågt.

Sättare i vårt leverantörsregister.

Designa omslaget

Har du kunskapen och möjligheten kan du designa ditt eget omslag. Annars kan du anlita en erfaren formgivare som kan ge dig ett omslag som säljer. Du har inte råd att misslyckas när det gäller omslaget eftersom den har endast ett par sekunder på sig att övertyga läsaren. Det finns stora fördelar med att låta samma leverantör formge både omslag och inlaga.

Formgivare i vårt leverantörsregister.

Formatanpassa för e-bok, ljudbok etc.

Processen:

 • Sättning/Layout
 • Design
 • Anpassa för andra format

Trycka

ISBN

ISBN får man helt utan kostnad från KB i Stockholm. Beställ en hel nummerserie på 10 nummer, så har du även till e-bok, ljudbok och eventuella andra varianter av ditt verk och till efterkommande böcker.

Ansök om ISBN på http://www.kb.se/isbn-centralen/isbn/ansokan-forlag-utgivare/

Streckkod

Tryckeriet kan oftast generera streckkoden men du kan själv göra det på nätet. Det finns flera tjänster som erbjuder gratis streckkoder av ditt ISBN. Free online Barcode Generator.

Tryckeri

Trycka upp en upplaga eller kör Print-on-demand (PoD)? Det är den stora frågan. Har du pengar att investera och en lösning på lagring är det ekonomiskt mer gynnsamt att köra en tryckt upplaga på 500-1000 böcker eller mer. Ju fler du trycker desto billigare blir det per exemplar. Har du en mer begränsad budget eller är mer osäker på din utgivning av andra skäl, kör PoD. Priserna pressas ständigt ner och idag kan man få styckvisa böcker utan krav på upplagor billigt.

Tryckerier i vårt leverantörsregister.

Print on demand i vårt leverantörsregister.

Processen:

 • ISBN
 • Streckkod
 • Trycka
 • Lagra

Sälja

F-pris

F-pris eller Förlagspris är det pris som bokhandeln betalar till förlaget för boken exklusive moms. F-priset registreras hos Bokrondellen och alla bokhandlare köper för F-priset. Det kan vara svårt att sätta ett F-pris så vi har tagit fram ett Exceldokument som hjälper dig beräkna F-priset ifall du trycker en egen upplaga. Trycker du vi PoD så finns det F-Pris kalkylator på PoD-företagens webbplatser.

F-pris kalkylator. (Endast tillgänglig för medlemmar)

Bokrondellen

För att göra boken sökbar bör den finnas på Bokrondellen. Du skriver avtal med dem och får inloggningsuppgifter. Sedan följer du de manualer som finns att ladda ner på sidan för att fylla i nödvändiga uppgifter. Var extra noggrann när du skriver in ISBN-numret så att det inte blir fel. Det kostar några hundralappar för varje titel du lägger upp på Bokrondellen men många av nätbokhandlarna kommer att lägga upp din bok direkt efter du lagt upp den.

Anslut dig till Bokrondellen.

BTJ

För att få en chans att hamna i BTJ:s samlingslista, som går ut till biblioteken, ska du skicka in två exemplar av boken, tillsammans med en ifylld blankett (finns att ladda ner på BTJ:s hemsida). Sedan är det bara att hoppas. Det brukar ta BTJ minst två månader att läsa boken. Om den inte blir recenserad får du inget besked om det. Du kan själv kolla efter din boks status på btj.se.

Bli kund hos BTJ.

Anmäl din bok till BTJ.

Marknadsför

Hemsida

Skaffa ett bra domännamn, antingen till dig själv som författare eller ditt företag, eller till varje bok, det avgör du själv.

Sociala medier

Signeringar

Kommissionsförsäljning

För att komma in i bokhandeln kan det vara bra att erbjuda kommissionsavtal där bokhandeln inte köper boken förrän den är såld. Det vill säga att du ”lånar” ut ett antal böcker till en bokhandel och de betalar dig det som är sålt per månad eller kvartal. För att hålla reda på den försäljningen har vi tagit fram ett excelverktyg. Verktyget innehåller förutom redovisningsdelen även följesedel och kommissionsavtal.

Redovisning_Kommission Excelverktyg (Endast tillgänglig för medlemmar)

Processen:

 • F-Pris
 • Bokrondellen
 • BTJ
 • Hemsida
 • Sociala medier
 • Signeringar
 • Kommission

Distribuera

Hur ska boken distribueras?

Förlagssystem

Stjärndistribution

Egen distribution

Övrigt

Litteraturstöd

Staten delar via Kulturrådet årligen ut ca 40 miljoner i litteraturstöd, vilket delas ut i efterhand (när boken är tryckt). Enligt uppgift får ca 40% av de som ansöker litteraturstöd men hittills väldigt få egenutgivare. kraven för att få litteraturstöd är att man har ISBN-nr, att man har ett rimligt F-pris samt att man kan leverera 292 exemplar till bibliotek om man får litteraturstöd. Trycker man en lagom upplaga till bra tryckpris bör litteraturstödet täcka mer än tryckningen.

 Läs mer om Litteraturstöd här

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se