logga_kvadratisk_as375c

En bok gör ingen sommar – att ha flera titlar utgivna

När jag startade Grim förlag bestämde jag mig för att inte bara ge ut en bok, utan flera. Jag valde att bli egenutgivare 2010, första boken, Snökupan, kom året efter och sedan dess har jag inte haft en tanke på att skicka manus till något annat förlag. Det är Grim (Gris i motvind) som är min hemvist.

Jag har gett ut tre böcker på andra förlag och dessa ville jag ge ut igen på mitt eget förlag. Den första, Och natten är lång och svår fick bli e-bok, och samtidigt övningsobjekt för denna publiceringsform. Nästa två romaner, Kråkprinsessan och Glömskelunden, gavs från början ut i inbundet format på annat förlag, men jag har alltid drömt om att bli utgiven i pocket så därför satsade jag på det.

En kåserisamling, Cayenne – kryddpojken med bett, har det också blivit och ytterligare en roman, Mellan raderna, efter den som kom ut 2011. Till romanerna valde jag danskt band, häftad med flikar. Det är ett format som jag föredrar framför inbundet, eftersom böckerna blir lättare (därmed billigare att skicka och bekvämare att hålla) och jag kommer att fortsätta varva danskt band med häftat utan flikar (även kallat storpocket).

Eftersom jag inte är så förtjust i Print on Demand utan vill trycka en upplaga på några hundra böcker åt gången (det blir ett betydligt lägre styckpris jämfört med PoD) behövs någonstans att lagra dem. Det är nackdelen med att trycka en upplaga. Jag har hyrt minsta utrymmet i ett lagerhotell och betalar några hundralappar varje månad för att slippa ha böckerna hemma. Så länge det handlade om en enda titel var det inga problem, men ack så många kartonger det blev när de två pockettitlarna mellanlandade hemma. Och nu när det sammanlagt finns sex titlar i förlaget och Grim så smått börjat ge ut titlar av andra författare också funderar jag så smått på att hyra ett lite större utrymme.

En fördel med att ha publicerat flera böcker, bortsett att man skaffar sig erfarenhet om bokutgivning, är givetvis att det finns fler att visa upp för presumtiva läsare. Intresset brukar vara stort på bokmässor och liknande evenemang; människor stannar till, bläddrar i en bok, läser baksidestexten på nästa och under tiden hinner jag få igång ett samtal. Vid sådana tillfällen sänker jag priset på böckerna så att det gränsar till det oanständiga, vilket alltid genererar bra försäljning. Eftersom jag har flera böcker behöver jag inte sälja så många av varje, och inte heller tjäna så mycket på var och en, för att det ska bli lite pengar i kassan. Och dessutom, viktigast av allt: böckerna hittar läsare. Jag vill inte ha dem liggande i ett lagerutrymme i all evighet, bara för att jag vägrar sänka priset. Jag vill att böckerna ska nå ut och bli lästa. Därför dumpar jag då och då priset och hittar därmed fler spontanköpare.

I slutet av det här året kommer det att finnas ännu fler böcker utgivna på Grim förlag. Roligt, spännande och trevligt för mig och förhoppningsvis även för läsarna.

 

 

One Response to En bok gör ingen sommar – att ha flera titlar utgivna

  1. Margareta Börjesson 23 februari, 2014 at 12:30 #

    Bra information och bra tankar som vanligt, Annika. Det är spännande att följa ditt förlag – och dina egna böcker!

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se