logga_kvadratisk_as375c

Ett sätt att kommunicera

Trodde aldrig att jag som har en lättare form av dyslexi skulle skriva varken någon bok eller artiklar. Alla återlämnade uppsatser från skoltiden var nämligen oläsliga på grund av lärarens alla felmarkeringar, för stav och meningsbyggnadsfel med rödpennan.

Men en dag fick jag ett telefonsamtal från ett förlag som ville sälja en bok, vilken jag redan med glädje läst, och avböjde därför erbjudandet. Men kvinnan som ringde var nyfiken på mitt då nystartade företag och vem jag var. Efter någon månad ringde samma kvinna upp mig igen och undrade om inte jag som psykiatrisjuksköterska och omvårdnadslärare skulle kunna skriva en bok som hennes förlag i så fall var beredda att ge ut, bara det fick en bra synopsis.

Jag kan inte säga att jag nappade på ”kroken” direkt men efter yterliggare ett antal telefonsamtal från förlaget, satte jag igång, då de var nöjda och glada över synopsisen.

Det var boken ”Jag har solen i ansiktet så jag ser inte vad du säger”. Ämnet i den boken är praktisk kommunikation i vardagen, skriven i brevform till dig som läsare.

Problemet var bara att 4 månader efter att boken kom ut gick förlaget i konkurs, och där stod jag, arg, ledsen och jättebesviken på allt och alla.

Skam den som ger sig, det var bara att ta nya tag, jag hade upptäckt att det var jätteskoj att skriva och på detta sätt dela med mig av kunskap och erfarenhet. Jag fick höra talas om Books on Demand i Visby, sagt och gjort på den vägen är det, där får jag idag tryckt mina böcker.

När jag skrev min andra bok ”Olikhetens resurser”, här är ämnet, mångkulturell kommunikation, hade jag väldigt mycket nytta av den kunskap jag fick vid allt förarbete med den förra boken.

Inte minst när jag får skrivkramp eller idétorka, vilket alla kan drabbas av och kan vara frustrerande. Nu har jag lärt mig att det släpper efter ett tag och då kanske jag till och med har kommit på fler och bättre tankar, när jag sätter igång igen. Det är ingen idé för mig att tvinga fram fortsättningen. Idéerna kommer när de själva vill ut – oftast under sommaren vid promenaderna längs havet.

Målet med mitt skrivande, vilket jag även hade när jag skrev min första bok är att det skall vara lättläst. Den ska ha ett budskap, av psykosocialkaraktär, där kommunikation är ledordet, utan att vara ”faktafreak”. Samt att jag delar med mig av mina erfarenheter och kunskaper som man kan ha glädje och nytta av i vardagen och att boken skall vara användbar i olika sammanhang. Mitt andra mål är att jag vill göra omslagsbilderna till mina böcker själv, då jag ständigt har kameran i fickan och mina boktankar i huvudet, så har det fungerat hitintills.

Just nu sitter jag med avslutningen på min tredje bok, som jag förhoppningsvis skall ha klar i slutet av sommaren. Den berör bland annat att vara äldreanhörig till en person med demenssjukdom.

Gå gärna in på www.ioling3r.se och läs mer om mig och mina böcker.

Ingrid Oscarsson Ling

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se