Annika Bengtsson

Annika BengtssonAnnika Bengtsson är författare och journalist. Hon har skrivit sex böcker sedan debuten 1984 med ungdomsromanen Och natten är lång och svår. Sedan tog det över tjugo år innan nästa roman, Kråkprinsessan, kom ut (2007) men därefter har det kommit en roman vartannat år.

Utöver romanskrivande och heltidsjobb på Hallandsposten som redigerare och webbredaktör, ägnar Annika en del tid åt trädgården som omger det lilla blåa huset i Mellbystrand. Även om den officiella debuten dröjde tills Annika var 27 år har hon varit författare i hela sitt liv. Hon började skriva som femåring och har aldrig slutat. Det har blivit åtskilliga noveller, romanmanus, kåserier och krönikor.

De senaste tio (snart elva) åren har Annika haft sällskap i huset och trädgården av den rödvita katten Cayenne, som lagom till sin tioårsdag fick en alldeles egen bok, kåserisamlingen Cayenne – kryddpojken med bett.
Efter de tre första romanerna bestämde sig Annika för att starta ett eget förlag, Grim, där Grim står för Gris i motvind och speglar hur det kan kännas i den här branschen. Förlagslogon av den lilla grisen är inspirerad av E H Shepards teckningar till A A Milnes berättelser om Nalle Puh och hans vänner. Annika påstår sig vara en kombination av Ior och Nasse: pessimistisk och lite ängslig, men stundtals med ett stort mod.

Snökupan var den första boken på Grim förlag. Därefter kom Kråkprinsessan och Glömskelunden i pocketversion, och 2013 var det dags för Mellan raderna. Samtliga böcker finns även som e-bok, ett format som Annika tror mycket på, vilket tre korta novellsamlingar, specialutgivna som e-böcker, kan vittna om.

Våren 2013 kom första boken av en annan författare ut på Grim förlag, även det en e-bok av en tidigare utgiven roman. Och det kommer att bli flera. Förutom att lukta på blommor tycker Annika om att läsa och titta på brittiska teveserier. Favoritförfattare har hon inga, men hon blev fullständigt knockad av Arundhati Roys De små tingens gud, mest för det fulländade språket. I övrigt blir det mycket deckare, en genre som hon även recenserar i lokaltidningen.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv?

– Jag har hett temperament och kort stubin, något jag hoppas ska bli mindre uppenbart i takt med att jag blir gammal och förståndig. Jag vill alltid göra mitt bästa och även om jag tycker att jag är lat har jag alltid massor av projekt på gång. Som jag genomför.

Vilken uppgift ser du som Seriffs främsta?

– Jag hoppas att Seriff ska kunna hjälpa alla egenutgivare att bli synliga. Att skriva en bok kan nästan vem som helst göra, att ge ut den likaså. Det är att få den spridd som är det svåra. Där tycker jag att Seriff har sin främsta uppgift och största utmaning.

Hur tror du att bokmarknaden ser ut om tio år?

– Så länge vi svenskar älskar våra pocketböcker kommer inte e-boken att slå igenom. Men på sikt är det naturligtvis den som är modellen. Framtiden tillhör de små förlagen och vi är bara i början av en väldigt spännande utveckling.

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se