Joanna Björkqvist

Joanna BjörkqvistJoanna Björkqvist är utbildad journalist med ett förflutet som nyhetsreporter på Sveriges Television och har ett dussintal år som lärare i svenska, engelska, media och bild för elever i åldrarna 12-20 år bakom sig.

I december 2011 släpptes hennes debutroman Nära dig och i september 2012 kom fackboken Förverkliga din bokdröm som hon skrivit tillsammans med Kristina Svensson. Närmast i framtiden ligger att ge ut e-boken Närmare dig, som är en rejält omarbetad version av Nära dig, på Grim förlag.

Joanna bor sedan 14 år i ett brunt tegelhus i Onsala i norra Halland. Där trivs hon förträffligt tillsammans med sin man, deras två barn och ett antal färgglada akvariefiskar. Hon tillbringar gärna tid på altanen med goda vänner eller en bok och tycker också om att göra smycken, måla, rita och laga god mat.

Att läsa och skriva har alltid varit ett stort intresse för Joanna och redan som sexåring kom den första egenhändigt gjorda boken. Då med fler bilder än ord. Passionen för böcker blommade ut ordentligt under det år som hon läste litteraturvetenskap på universitetet och drömmen om att en dag själv skriva en bok blev allt starkare. Idén till debutromanen föddes tio år innan boken blev verklighet och när den var klar bestämde hon sig för att ge ut den på det egna förlaget Ordvändan, som fick sitt ordvitsiga namn tack vare att hon bor på Solvändan.

Sedan drygt tio år har Joanna en bokcirkel tillsammans med tolv väninnor och genom den får hon läsa böcker hon annars själv inte skulle valt. Deckare är inte favoritgenren eftersom det finns tillräckligt mycket elände i världen redan utan fiktiva mord, tycker hon, men hon ser sig ändå generellt som en allätare i litteraturvärlden. Favoritböcker har hon många, men allra mest gillar hon Timmarna av Michael Cunningham där hon tycker att växlingen mellan decennierna är så snygg och språket en ren njutning.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv?

– I grund och botten är jag en arbetsmyra med ett glatt humör. Jag tycker om kreativitet och ser på världen med kärleksfulla ögon. Orättvisor och dumheter av olika slag tycker jag inte om, men älskar när människor är snälla mot varandra.

Vilken uppgift ser du som Seriffs främsta?

– Att hjälpa varandra att nå ut med våra böcker tycker jag nog är det allra viktigaste, men även att hjälpa, peppa och stötta varandra i att uppfylla våra drömmar känns angeläget.

Hur tror du att bokmarknaden ser ut om tio år?

– Vi står absolut inför en förändring på flera plan. Min övertygelse är att e-böcker på sikt kommer att ersätta pappersböcker och vi kommer utan tvekan att ha betydligt fler böcker på marknaden som är utgivna på små oberoende förlag, oftast då egna.

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se