Tanja Dianova

Tanja Dianova

Tanja Dianova är utbildad civilingenjör och har även gått kurser inom mediekunskap, grafisk kommunikation och webbdesign. Hon har arbetat som säljare av tekniska produkter i flera år och har de senaste åren fokuserat på böcker av olika slag genom att skriva dem, översätta dem och illustrera dem.

Under sommaren 2011 släpptes Tanjas debutbok om uppväxten i Sovjetunionen och det postsovjetiska Ryssland, En människa föddes i Moskva. Tanja står även bakom bokserien Ryska författare för barn där hon är både översättare och illustratör. Tre böcker har hittills blivit utgivna i serien: Två vänner – sagor och berättelser av Leo Tolstoj, Kastanjis av Anton Tjechov och Den svarta hönan och det underjordiska folket av Anton Pogorelskij. Näst på tur är tre halvfärdiga manus som kommer att bli böcker inom kort.

Tanja föddes och växte upp i Moskva. 2001 träffade hon en svensk man och ett par år senare flyttade hon ihop med honom. Nu bor de i Norrköping och har två barn tillsammans. Tanja tycker om mysiga stunder hemma med något handarbete, men hon träffar också gärna vänner, besöker konserter och utställningar och reser till andra länder.

Böcker och litteratur har alltid varit Tanjas stora intresse i livet. Under skolåren medverkade hon i Radio Rossii i en serie radioprogram för tonåringar och den handlade om litteratur i alla dess olika skepnader och varianter. Tanja har frilansat åt ryska tidningar i flera år och alltid drömt om att skriva en bok.

Idén till att skriva en bok om sin uppväxt i Sovjetunionen kom till Tanja när hon var föräldraledig med sitt första barn. Inspirerad av föräldraskapet gick hon igenom sina barndomsminnen och märkte stora skillnader mellan sitt barnliv i Sovjetunionen och Ryssland jämfört med hur det är i det nya hemlandet Sverige. Hon ville berätta om skillnaderna, eftersom Ryssland är ett land som ligger nära Sverige, men ändå är ganska okänt för de flesta svenskar.

Tanja tycker att det inte finns bra och dåliga böcker. Alla böcker är bra på sitt sätt om man älskar att läsa som hon gör.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv?

En kreativ kulturtant som är full av optimism och framtidstro. Jag tycker om att prova på något nytt, men vill samtidigt inte kasta något gammalt som är bra. Social och öppen för samarbete.

Vilken uppgift ser du som Seriffs främsta?

Att förena olika författare och bokutgivare som ska hjälpas åt att nå många läsare och höja statusen på egenutgivna böcker och det finns flera möjligheter för att uppnå dessa mål. Vi kan även stödja och peppa varandra, för det är viktigt för författare att inte vara ensamma med sina böcker.

Hur tror du att bokmarknaden ser ut om tio år?

Nya elektroniska media kommer istället för vanliga pappersböcker och låga produktionskostnader kommer att bidra till stor mångfald i litteraturen. Jag tror att små förlag och egenutgivare kommer att dominera marknaden. Optimistiskt, inte sant?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se