Torsten Larsson

 

Torsten Larsson

Torsten Larsson är till yrket datalärare och reser runt i hela landet, och ibland även utomlands, för att utbilda företag i datakunskap på en mängd olika nivåer. Han har även skrivit två böcker i ämnet, Från Pivottabell till PowerPivot Excel 2010 och en uppdaterad version med namnet Från Pivottabell till PowerPivot Excel 2013, tillsammans med kollegan Anna-Carin Petrusson.

Han har också skrivit sagor och berättelser i många år, men aldrig gett ut någon före 2013. När han den 1 december 2010 satt på ett hotellrum i Kungsbacka fick han en idé om att lägga upp en av berättelserna som adventskalender på Facebook. Han delade upp en av sina historier i 24 delar och utökade texten efterhand. Det blev både populärt och uppskattat.

Året därpå skrev han en fristående fortsättning med samma karaktärer. Det året satt han på Bromma flygplats den 1 december och skrev första avsnittet i väntan på flyget hem. Sedan blev det ett avsnitt varje dag och det var en ytterst bra skrivövning för honom samtidigt som adventskalendern det året hade dubbelt så många följare som under premiäråret.

2012 skrev han en helt annan historia med andra karaktärer. Då fick han också kontakt med Christina Lindkvist som är illustratör och hon erbjöd sig att illustrera det årets adventskalender vilket gjorde upplevelsen mycket bättre och roligare för läsarna.

Ett par år tidigare hade hans yngsta dotter råkat ut för en olycka på förskolan och han tänkte redan då att han skulle vilja skriva en bok om händelsen, men det gick trögt. 2012 föreslog han för Christina Lindkvist att de skulle ge ut berättelsen som en illustrerad barnbok och hon gillade tanken, så det dröjde inte länge innan Meja åker ambulans gavs ut.

Hur såg skrivprocessen ut från idé till färdig bok?

Jag satte mig och skrev ner berättelsen på rim och det tog faktiskt bara en timme. Efter det har texten redigerats ett antal gånger, men stommen var klar tidigt. Christina satte igång att leverera bilder och två månader senare var det klart. Det låter som en väldigt kort tid, men processen var  längre än så, eftersom själva idén först behövde mogna.

Har du fler böcker på gång?

Ja, flera stycken. Jag har alltid velat ge ut en bok och under våren 2012 skickade jag in en annan berättelse till olika förlag och blev refuserad av samtliga. Det fick mig att börja tänka på egenutgivning. Serien om Tommy Turing vänder sig till barn i åldern 6-9 år och den väntar just nu på att illustreras, men sedan har jag tänkt att ge ut de fyra böckerna i serien, för de är redan klara berättarmässigt.

Dessutom har jag två böcker till i Meja-serien på gång!

Hur skulle du vilja beskriva dig själv?

Jag är en mångsysslare. Jag utbildar inom ett brett kunskapsområde och skapar webbplatser, formger trycksaker, sätter tidningar och böcker och gör specialanpassade system i Excel. Jag är ganska medgörlig, men ändå bestämd. Jag är nyfiken på nya saker och lär mig nåt nytt varje dag.

Vilken uppgift ser du som Seriffs främsta?

Att skapa en bättre förutsättning för egenutgivare på den svenska marknaden.

Hur tror du att bokmarknaden ser ut om tio år?

Jag såg en skämtteckning där en kvast satt och pratade med en deppig bok i en bar. Kvasten sa: ”Var inte ledsen, de uppfann dammsugaren för hundra år sedan, men de använder ändå mig.” Så tror jag. Bara för att det kommer nya, spännande möjligheter försvinner inte det gamla. E-böcker kommer att växa sig stort, likaså ljudböcker, men tryckta böcker kommer att ha sin plats i många år ännu. Dagens förlag kommer däremot inte att jobba på samma sätt. Det är ett paradigmskifte på gång och i det nya kommer egenutgivare att ha en given plats.

 

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se