Ladda upp en ebok på Amazon.com

Med digitala böcker kan man nå större marknader. Även den som skriver på stamfolksspråket svenska kan genom internationella distributörer lätt nå de cirka 500 000 svenskar som bor utomlands. Så varför inte försöka?

Jämfört med att ladda upp en ebok till försäljning i Sverige, är det väldigt, väldigt, väldigt enkelt att göra samma sak på Amazon (och på Kobo och Smashwords). Ingen Bokrondell, ingen BTJ, inget KB, inga pliktex, inga problem med att själv ladda upp nya korrigerade upplagor.

Den som vill kan givetvis sälja sina pappersböcker också, men det är en annan bloggpost. Följande gäller alltså främst eböcker.

En svensk medborgare behöver:

  • EIN eller ITIN
  • Öppna ett (kostnadsfritt) utgivarkonto hos Amazon
  • Eboksfil i Amazons mobi-format

EIN eller ITIN

När man har ett EIN eller ITIN kan Amazon skicka royalties direkt till ens svenska bankkonto. Utan EIN skickar de en Cashier’s check som man dyrt måste lösa ut på banken.

Om man har egen registrerad firma/företag för sin bokutgivning är det enklaste att skaffa EIN, ett s k Employer Identification Number, som man ansöker om hos Amerikanska skatteverket, IRS. Det går att söka online här.

Man kan också ringa, svara på några frågor och sedan skicka in en nedladdningsbar blankett kallad W8-BEN. Den kan laddas ner här.

EIN-proceduren och de frågor man måste kunna besvara – på engelska – finns beskrivna i detalj – på engelska – av David Gaughran och Catherine Howard här. Deras instruktioner är betydligt mera lättbegripliga än kansliamerikanskan på IRS webbsajt.

ITIN (Individual Tax Identification Number) behöver den som inte har företag. Processen är mera tidskrävande. Det är sannolikt snabbare att starta firma i Sverige och sen ansöka om EIN, än att söka ett ITIN. Av egen erfarenhet vet jag t ex att det tar 3 månader från det man skickat ansökan tills IRS ens kan tala om att de fått den, vilket händer att de inte har.  Och nej, de har inte uppfunnit diarienummer i USA än…

Öppna ett utgivarkonto hos Amazon

Bokutgivningsavdelningen hos Amazon heter Kindle Direct Publishing (KDP). Registrera ett kostnadsfritt konto. Webbsajten för att göra detta är ren och enkel och det är svårt att gå vilse. Man registrerar namn, ev. firmanamn, adress, kontonummer och liknande. Först när detta är avklarat kan man gå vidare till sin s k Bookshelf (bokhylla) för bokregistrering och uppladdning.

Eboksuppladdning till Amazon

Under Bookshelf, klicka på ‘Add New Title’ för att registrera eboken.

Överst på sidan finns en blå ruta som erbjuder säljprogrammet KDP Select. Det är ett 3-månaders program där man mot att man säljer enbart hos Amazon under den tiden, får möjlighet att köra en gratiskampanj och ge bort böcker under 5 dagar. Man kan gå med i och ut ur KDP Select som man vill i 3-månaders intervaller.

Book name: Fyll i bokens titel.
Subtitel: Fyll eventuell undertitel (referenser till andra böcker och författare kan få boken refuserad)
Publisher: (Valfritt) Antingen företagsnamnet eller det egna namnet. Amazon kräver inte att boken har ISBN, utan kommer att förse boken med ett eget ID-nr kallat ASIN.

Om det behövs, fyll i info om serie och upplaga.

Description: Här klistrar man in bokens ‘baksidestext’. Om boken är på svenska ska beskrivningen också vara det.
Book contributors: Namn på författare och andra medarbetare. Välj roller som författare (author), illustratör osv.
Language: Välj bokens språk från listan. Svenska finns som alternativ.
Publishing date: Publiceringsdatum. Välj dagens. Mobi räknas som ett eget format, därav eget publiceringsdatum.
ISBN: (Valfritt) Eftersom ISBN är kostnadsfria i Sverige kan man lika gärna använda dem. Mobi är dock ett eget format. Man kan alltså inte återanvända det ISBN man använt för epubfilen.
Publishing rights: Kryssa i att man innehar rättigheterna att publicera boken.
Target book to your customers: Välj 2 huvudgenrer. Om du är osäker, sök efter böcker i liknande ämnesområden och kolla vilka genrer de är registrerade som. Det här är en läsarhjälp som inte ska underskattas. Om du väljer fel kan du alltid ändra sedan. Amazon lägger sedan till underkategorier baserat på dina keywords (se nedan) och bokens metadata. Dessa avgör sedan hur högt upp boken hamnar i sökalgoritmerna.
Search keywords: Lägg in 7 sökord man tror intresserade läsare skulle använda. Jag har lagt in svenska sökord för min svenska bok och engelska för sökord de engelskspråkiga böckerna.
Upload Book Cover: Ladda upp en högupplöst (300 dpi) omslagsbild, 1563 pixlar bred och 2500 pixlar hög för bäst resultat.
Upload Your Book file: Ladda upp din epoksfil.

Välj om du vill ha DRM (kopieringsskydd) eller ej. Amazons kunder föredrar definitivt böcker utan kopieringsskydd för att kunna läsa boken de köpt på sina olika plattor, inte bara på den de laddar ner till. Piratkopiering är f ö knappast något man behöver oroa sig för innan man hamnat på New York Times bestsellerlistor – om ens då.

Jag ber redan nu om ursäkt för teknikinfot som följer:

Sverige och de flesta andra länder har eboksformatet epub som standard. Amazon har ett eget eboksformat kallat mobi. Man kan tycka vad man vill om detta men faktum kvarstår: Kindle-plattor läser endast mobifiler. Amazon säljer enorma mängder eböcker i mobiformat till Kindleägare och folk med en Kindle läsapp.

KDP har till skillnad från andra distributörer ett mycket tolerant uppladdningsprogram. Teoretiskt sett är det möjligt att förutom mobi även ladda upp eboksfiler i följande format: Word (doc eller docx), HTML, EPUB, RTF, TXT och Adobe PDF.

GÖR INTE DET!!!

Slutresultatet kan se ut hur som helst och kommer i så fall att i bästa fall ge returnerade böcker och en mängd 1-stjärniga recensioner som inte kommer att främja försäljningen över huvud taget. Ladda framför allt inte upp PDF-filer som är det format som är sämst lämpat för omflödningsbara eböcker.

Epub och mobi är närbesläktade. Om man redan har en godkänd epubfil tillgänglig, gör följande:

  • Tag bort omslagets html-fil, men låt omslagsbilden ligga där den är.
  • Tag bort alla ställen i koden där omslagets html-fil nämns (content.opf och toc.ncx).
  • Gör en ny epubfil (som ser ut exakt som epubversionen förutom att omslaget saknas i början).
  • Använd sedan gratisprogrammet Calibre för att konvertera epubfilen till mobiformat. Eller ladda ner Amazons gratis mobiformateringsprogram kindlegen.exe och konvertera epubfilen på din dator (För PC finns en detaljerad instruktion om hur man går tillväga i min bok Eboksformatering steg för steg).

När man laddat upp sin mobifil är det bäst att kika på den. Ladda ner Amazons Kindle Previewer. Ladda sen ner din boks provfil och kolla av att eboken ser okej ut i Kindle Previewer på din dator. Kindle Previewer låter en se ‘ungefär’ hur eboken ser ut på de olika Kindle-modellerna.

Om du behöver korrigera texten efter att ha upptäckt nåt pinsamt stavfel eller liknande är det bara att göra en ny fil och ladda upp den när som helst, hur många gånger som helst utan kostnad (Hör ni detta, Publit och Elib? Låt utgivaren sköta detta själv).

Mobifiler får en automatisk provläsningsfil, som intresserade köpare kan ladda ner och som är ett genialiskt säljknep för att få nöjda kunder. ‘Look inside’ är en annan automatisk fördel, där man som köpare kan kika på bokens början.

Välj alternativet ‘Save and continue’ (spara och fortsätt) och gå vidare till prissättning och copyright under nästa flik.

Rättigheter och royaltynivå

Kryssa Worldwide om du innehar all copyright, annars specificera.

Choose your Royalty: Välj din ersättingsnivå, 35% eller 70%.

Utgivaren sätter priset. VAT (skatt) läggs till för de olika regionerna automatiskt. Amazon har dock ett minimipris på 0.99 dollar per bok. Om man håller priset mellan 1.99-9.99 dollar ligger royalty-nivån på 70% till utgivaren (vissa regioner har dock speciella krav för att få ta del av 70%-nivån). Alla andra priser resulterar i 35%-royalty till utgivaren.

Prisättning

Fyll i priset i rutan/rutorna.

Kolla vad böcker i din genre brukar kosta och sätt priset därefter. Billigt säljer inte alltid bäst. 0.99 dollar är t ex ‘normalpriset’ för noveller (short story), men ger numera en skräpstämpel för romaner, utom vid tidsbestämd rea. Kortromaner (novella, 15 000-45 000 ord) brukar kosta 1.99-2.99 dollar. Romaner (novel, 50 000+ ord) ligger oftast mellan 3.99-6.99 dollar. Observera att detta är gängse egenutgivningspriser (våren 2014) som enligt de forum jag hänger på ger mest utdelning i form av sålda ex/inkomst. De stora förlagen håller generellt högre priser.

Man kan välja att ha samma pris för hela Amazonimperiet, eller anpassa priset efter marknad. Böcker kostar t ex betydligt mindre i Indien, så om man vill sälja en engelskspråkig bok där bör man anpassa priset till lokal nivå.

Man kan ändra priset när man vill och hur ofta man vill. Det kan ta upp till 24 tim innan det nya priset registrerats överallt.

Kindle Matchbook är ett program där en köpare av ens pappersbok även får eboksversionen gratis eller till starkt reducerat pris. Kryssas i om man är intresserad av att deltaga.

Kindle Book Lending är ett program där kindleägare kan låna ut en bok till en annan kindleägare i 2 veckor. Precis som med bibliotekshanteringen utgår en liten ersättning till utgivaren. Kryssas i om man är intresserad av att deltaga.

Kryssa till sist i ‘Heder och samvete’ rutan längst ner (att man har rättigheterna till boken samt att innehållet följer Amazons regler’).

Tryck på publiceringsknappen. Inom 24 timmar kan du kalla dig internationell förläggare. Grattis.

Royalty-utbetalningar och försäljningsrapporter

Eventuella royalty-utbetalningar och försäljningrapporter skickas ut per emejl varje månad. Man kan kolla sin försäljning dagligen och stundligen om man så önskar genom att logga in.

Support

Vid problem eller förfrågningar brukar man få svar inom 12 timmar. Ett av våra bokprojekt mådde till t ex bra av att ha en längre provläsningsfil, så vi bad Amazon att öka dess innehåll. Det var fixat inom 12 timmar.

Flera internationella eboksdistributörer

Som avslutning vill jag gärna passa på att slå ett slag för Kobo Writing Life och Smashwords som också säljer på internationell skala. Skapa ett konto hos dem, båda tar epubformatet. Smashwords är den distributör som låter dig nå flest näthandlare, inklusive Apples iBookstore, mot en kommission på 10% per såld bok.

Lycka till.

Tina Back
Författare, bokdesigner och internationell förläggare (låter rätt imponerande, eller hur?)
www.nordlitt.com

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se