mike-300x198

Spela in din egen ljudbok

Allt sedan Guthenbergs första tryckpress har boken utvecklats för varje generation. Idag, en bra bit in på det ”nya” milleniet ser vi en tydlig trend att den inlästa boken, eller ljudboken som den mer ofta kallas, vinner marknadsandelar. Tjänster såsom elib och Storytel, tillsammans med den nya tidens smarta telefoner har gjort det möjligt för var man att konsumera ljudböcker på löpande band.

Som författare är detta en spännande utveckling om man känner att man vill och kan följa med på tåget. Det stora problemet som egenutgvare är att när man precis lagt en halv förmögenhet på att ta fram pappersboken, och även den snart obligariska e-boken, så ska man gå igång igen med att låta producera en ljudboksversion också. För inte är väl det något man kan göra själv?!

Saken är den att även om det allmänna rådet är att inte läsa in sin egen bok så är det ju fullt möjligt idag – rent tekniskt. Kanske är du en ny Astrid Lindgren som med din egen röst bättre än någon annan kan förmedla känslan i din bok. I så fall kommer här en kort genomgång av vad du behöver för att skapa en bra ljudboksupplevlse.

Jag utgår i denna guide från att du har skrivit en ”vanlig” roman.

 

mike-300x198Tekniska krav

Vad du behöver i teknikväg är i sin enklaste form en dator och en mikrofon på stativ. Du kommer dock vilja ha lite bättre kvalitet på ljudet är vad detta kan erbjuda så jag rekommenderar en riktigt bra dator, som är helt tyst av sig, ett mickstativ med shock mount och puffskydd, ett par bra omlutande hörlurar som inte läcker samt en kondensatormikrofon. Den här typen av mikrofoner är något dyrare, men ljudkvaliteten är avsvärt bättre. Det finns bra kondensatormikrofoner för syften som dessa från 1500 kr och uppåt.

Vad gäller inspelningsprogram finns det ett otal att välja mellan. Sitter man på en Mac är Garageband mer än tillräckligt. På PC kan jag tipsa om  exempelvis Audacity som är helt gratis.

Dessutom behöver du en fysisk plats du kan spela in på, där du kan vara helt själv och där det är garanterat tyst. En klädkammare med heltäckningsmatta är ett perfekt sådant rum eftersom detta då även ger bra dämpning så det inte låter som att du spelar in i en kakburk. Kan du ha dörren öppen är det ännu bättre, så länge inte omgivningens ljud kommer in.

 

Inspelningsteknik

När du spelar in gör du det kapitel för kapitel, för det är även så du ska leverera filerna i slutet. Läs igenom varje kapitel högt för dig själv en gång först så att du med säkerhet vet var alla betoningar ska ligga. Därefter är det bara att spela in. Var noga med att du läser lagom långsamt, artikulerar väl och lever dig in så mycket du kan i karaktärernas olikheter.

Var även noga med att notera hur du sitter/står i förhållande till micken så att nästa kapitel får samma ljudkaraktär. Det är för övrigt bäst att stå, men det kan ju bli rätt tungt efter ett par timmar.

Om du läser fel eller på annat sätt trasslar till det, pausa men låt inspelningen rulla, ta ett andetag, och läs meningen igen. När du är klar med hela kapitlet går du tillbaka och redigerar bort alla felaktigheter. Var noga där med hur du klipper så att in- och utandningar hamnar naturligt så att det inte låter sönderhackat.

De rent tekniska redigeringsteknikerna går jag inte in på här men kan varmt rekommendera att läsa mer om ämnet på nätet. Redigeringen är också en sådan där arbetsuppgift som man kan lägga ut på externa proffs om man känner sig osäker. Det krävs lång erfarenhet för att få till högkvalitativt ljud, men det räcker långt med den kvalitet en lite hemmastudio kan åstadkomma. Speciellt om man är noga med sin omgivning.

Tänk på att en kondensatormikrofon tar upp ljud väldigt bra, så även en hostning eller en duns från ett annat rum kan fastna om man har otur.

 

Efterbehandling

Det finns mycket man kan göra med en ljudbok som man inte kan med en vanlig bok. Man kan lägga på ljudillustrationer för att förhöja upplevelsen och till och med ge den ett eget soundtrack om man vill. Var noga med upphovsrätten bara så du inte gör några övertramp. Var gränsen mellan vanlig inläsning och radioteater går och på vilken sida din ljudbok ska befinna sig avgör du själv.

I slutändan ska du ha ett antal filer, ett för varje kapitel i boken. Från inspelningens råfiler skapar du sedan mp3-versioner för försäljning via webben, och wav-versioner för uppläggning hos exempelvis elib och Storytel. Du måste dock ha avtal med bägge dessa för att kunna publicera din ljudbok genom dem.

Det finns enormt mycket mer att berätta om hur man spelar in en ljudbok men detta var de grundläggande momenten som förhoppningvis ger dig lite mer kött på benen då du ska besluta huruvida du ska låta producera din egen ljudbok.

 

Lycka till!

, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Bokutgivaresällskapet Seriff
c/o Torsten Larsson
Kaptensvägen 3
247 41 Södra Sandby

info@seriff.se